Daha önce yapılmamış formatta bir 'night show' ile İzmir'de sahne alan oyuncu Özgür Eraslan ile konuştuk.

Eğlendirirken yarıştıran, yarışırken eğlendiren ve içiren, Türkiye’nin en farklı 'night show'u: Körkütük Show! Seyirciler arasından rastgele seçilen dört kişiyi yarıştıran, yarıştırırken eğlendiren, içiren ve ödüllendiren bir program... Oyunculuğa İzmir’de başlayan ama ‘sektör bunu gerektirdiği’ için İstanbul’a giden ve 10 yılın ardından İzmir’e dönen oyuncu Özgür Eraslan, daha önce yapılmamış formatta bir night show ile İzmir’de sahne alıyor.

Doğaçlama kökenli bir oyuncu... Oyunculuğa İzmir Sanat Kulesi’nde başladı. İstanbul’a gittikten sonra önce Pera Güzel Sanatlar’da oyunculuk eğitimi aldı, daha sonra Levent Kırca’nın atölyesinde Kırca’dan birebir eğitim alabilme şansını yakaladı. ‘Görevimiz Komedi’ adlı oyunculuk yarışmasında ikinci oldu, tiyatronun yanı sıra dizilerde de oynadı. Komedi anlayışını oluşturan ve yükselişini sağlayan yerin BKM Mutfak olduğunu söyleyen, artık kendi projelerini yazan ve İzmir’e dönen oyuncu Özgür Eraslan ile konuşuyoruz...

WhatsApp Image 2023-08-12 at 14.51.04 (1)

İzmir'den İstanbul'a götüren sebep: "Bahsettiğim 2010 senesi. 2023'e geldik hala aynı..."

Kendisini İzmir’den çıkarıp İstanbul’a götüren sebebi, “İzmir’de bu tarz işlerin olmayışı” diye açıklıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olan Gürol Tombul’un “Sizin burada işiniz yok, İstanbul’a gidin, çünkü ben sizin oyuncu olmanızı istiyorum” dediğini hatırlatıyor. Radikal bir kararla İstanbul’a taşınarak hayata sıfırdan başlayan Özgür Eraslan anlatıyor: “Oyunculara sorarlar ya, ‘ne iş yapıyorsun?’ cevap verirsin ‘oyuncuyum’ bir daha sorarlar ‘peki normalde ne yapıyorsun?’ diye… Zengin çocuğu olmadığımız için oyunculukla beraber başka işler yapanlardandım. Yani normal işleri, normalde yapmaya devam etmek zorundaydım. Bunun zorluğunu çok çektik. Bizden öne geçenler hep oldu. Çünkü sırf bu işle ilgilendiler. Deneme çekimi olduğu zaman ben gidemiyordum, çalıştığım yerden izin alamadığım için... Ama ‘o çocuk’ gidiyordu. İstanbul’un asıl zorluğu buydu. Kendi şehrimizde böyle bir imkan yaratılsaydı, kendi şehrimizde daha parlak oyuncular, daha güzel yerlere gelebilirdi. Bu bahsettiğim 2010 senesi. 2023’e geldik hala aynı..."

"Siyasetçilerin neden koltuklarını bırakmadıklarını çok net anlıyorum"

Eraslan, birçok tiyatro ve dizide oyunculuk yapsa da kariyerine ‘sahne’ ile devam ediyor. Bu tercihini çarpıcı bir örnekle açıklıyor: “Benim en haz aldığım yer sahne… Siyasetçilerin neden koltuklarını bırakmadıklarını çok net anlıyorum. (Gülüyor) Sen sola gidiyorsun sola bakan insanlar var, sağa gidiyorsun sağa bakan insanlar var, seni alkışlayan insanlar var. Bunun verdiği haz mükemmel bir haz. O yüzden canlı performansı daha çok seviyorum.”

Türkiye’de ve dünyada olmayan bir format: “Ayağınıza gelmiş bir festival!”

“Ayağınıza gelmiş bir festival gibi düşünebilirsiniz” diye tanımladığı Körkütük Show’un detaylarını dinliyoruz: “Körkütük Show’un ilk adı aslında ‘bardan adam’ idi. Format farklıydı. O sırada ‘Konuşanlar’ çok iyi dönemini yaşıyordu, ‘Çimen Show’ yeni çıkmıştı ve çok iyi geri dönüş almıştı. Arkadaşlar da dedi ki bana ‘biraz daha showa dönük, seyircili iş yapsan daha güzel olmaz mı?’ Sonra ‘Körkütük’e çevirdik. Körkütük, ‘late night show’ olarak geçiyor dünyada. Türkiye’de yapan zaten yok. Aslında daha çok ayrılan özelliğimiz; seyircinin dinamiği çok yüksek. Eğlenirken yarışıyoruz, yarışırken içiyoruz. Üniversitedeyken oynadığımız shot oyununun show hali aslında. Etapların isimleri de show’un ismine uygun; zilzurna, çalgı çengi, beline kuvvet… Yarışma ağırlığımız var ama finalde en çok eğlendiren birinci oluyor. Doğru yapan puan kazanıyor, yanlış yapan shot atıyor. Sadece puan toplayıp birinci olmaya çalışmıyorlar, alkolün etkisine direnip ayakta kalmaya çalışıyorlar. Yanlış yapmak bazıları için ödül, bazıları için ceza gibi bir şey oluyor. (Gülüyor) Körkütük Show’dan kimse mutsuz ayrılmıyor. Ayağınıza gelmiş bir festival gibi düşünebilirsiniz; DJ’den müziğine, yarışmasından alkolüne, stand up’ından tiyatrosuna kadar her şey var. Levent Kırca’nın ‘İnsan tanıdığına güler’ lafından yola çıkarak programın başında seyircilerle tanışıyoruz. Sahneye seçmeden sohbet ediyorum. Etaplarda her şeyden bir şey var ama dağınık değil. Her şeyi alabilirsiniz Körkütük Show’dan…”

İzmir’de sabit çıkıyorlar, 10 şehirde 19 gösteri yaptılar

Geçtiğimiz Mayıs ayında, 10 şehirde 19 gösteri yapan Özgür Eraslan, “Gittiğimiz yerler genelde üniversite öğrencilerinin olduğu yerler, şimdi yaz dönemi olduğu için genelde İzmir’deyiz. Sabit bir yerimiz yok, sadece Buga Mavişehir’de sabit çıkıyoruz. Buga’nın sahibi yapımcım ve sponsorum aynı zamanda. Geçen Mayıs ayında 10 şehirde 19 gösteri yaptık. Sık sık gezdik, Niğde’ye kadar gittik. Her an birinin şehrinde olabiliriz” diyor.

"Artık İzmir’den çıkmama gerek yok"

Dijital mecraların önemine dikkat çeken Eraslan, dijitale taşındığında İzmir’den çıkmasına gerek kalmayacağını söylüyor: “Sosyal medyada varız, yakında Youtube'a da gireceğiz. Ayrıca dijitale gireceğiz. Bu tarz işleri yapanlar için dijitale girmek önemli. Televizyon diyemiyorum, alkollü bir programız ve Türkiye’de yaşıyoruz. Artık internet çıktı, 2010’da böyle değildi, Ağrı’daki adam da 5 milyon izleniyor, İstanbul’daki adam da 5 milyon izleniyor. Ne yaptığına bağlı olarak… Ben artık İzmir’den ayrılmak istemeyen adamlardan bir tanesiyim bu işi yaparak. İzmir’den çıkmama gerek yok; burada da kamera var, kameraman var, internet var. İlk hedefimiz dijitale taşımaktı, çok şükür taşıdık. Ben İzmir’de kalmak isterim, bu skala bana yeter. Derler ya ‘Leş bir eğlence yapıyorlar ya’, ben orada, o dipteki eğlencede kalmak istiyorum, bir yerlere geldiğin zaman ya da bir yerleri geçtiğin zaman ‘şunu söyleme, bunu yapma’ diye başlıyorlar… Ben bunu bozmayacağım.”

WhatsApp Image 2023-08-12 at 14.51.04

"Körkütük after çorbacıda"

Sponsorlarının kendilerini izleyip seven seyircileri olduğunu söylüyor Eraslan… Programda sahneye çıkıp yarışanlara Alaçatı’da tatil, hediye çeki, gözlük, motor yağı gibi hediyeler verdiklerini anlatıyor, program sonunda tüm izleyicileri götürebileceği bir ‘çorbacı sponsor’ arayışı olduğunu da ekliyor: “Yapımcımız Buga’nın sahibi Volkan Öztaş. Buga’da biletli gösteri yapıyorduk, bizi izleyip çok sevdi, sonra bize sponsor oldu. En büyük destekçimiz Volkan Öztaş. Maddi ve manevi anlamda bize destek oluyor. Sponsorluk almaya devam ediyoruz. Giyim sponsorum var, gözlük sponsorum var... Bunlar aslında bizi izleyen seyircilerimiz… Benim otomotiv sektöründen bile sponsorum var. Geçen programda motor yağı hediye ettik. (Gülüyor) Her türlü sponsorluk kabul ediyoruz. Bana ne vereceğini, seyirciye ne vereceğini konuşuyoruz. Birinciye shot verdik ile kalmıyor, geçen programda 3 gece 4 gün Alaçatı’dan tatil hediye ettik, ikinciye bin TL’lik hediye çeki verdik, gözlük hediye ettik, motor yağı hediye ettik. Sahneye çıkan hem bedava içiyor hem eğleniyor hem ödül kazanıyor. Aracılığınızla duyurmak istiyorum; çorbacı sponsor arıyorum. Gece sonunda Körkütük Show’da eğlenen herkesle çorbacıya gideceğiz. Körkütük after, çorbacıda…” (Gülüyor)

Gençlere çağrı: "İZBAN’da, vapurda not defterinize yazdığınız hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir sahnemiz var artık!"

Eraslan’a göre yeni dünyanın en büyük para ve sahne kaynağı stand-up olacak. Gençlere, “Bunu okuyan İzmir’de olan bir arkadaşım varsa ben de destek olurum. Gelsinler, gerekli desteği verebilecek kıvama geldim ben artık. İZBAN’da, vapurda not defterinize yazdığınız hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir sahnemiz var artık” diye seslenen Eraslan şöyle anlatıyor: “Şu an hangi mekan açılırsa açılsın -ki buna 3. nesil kahveciler de dahil- hepsi küçük bir sahne yapıyorlar artık. Eskiden yoktu bunlar, şimdi yapıyorlar. Ben oyunculuk namına çok bir iş yapmadım. Çünkü oyunculuk tekelden ilerliyor ve oyunculuk hain bir sektör aslında. Yapabiliyorlarsa, o gücü o enerjiyi kendilerinde görebiliyorlarsa, tek kişilik performans yapmalarını öneriyorum. Gerekirse tek kişilik tiyatro oyunları yapmalarını… Küçük bir sahnede, 10 kişilik bir mekanda da oynayabilsinler… Çalışkan ve doğru iş yapmaya devam ederseniz Volkan Öztaş gibi birileri sizi buluyor. Mevzu başlamak… Önce Türkiye’ye bakacaksınız, şu an ne gidiyor? ‘Oyunculuk satılıyor mu?’ Hayır, hep aynı oyuncular dönüp duruyorlar. Kimse senin elinden tutup da götürmüyor, geç. Birisi aşıktır oyunculuğa, o zaman yap. Ama ‘Hem hayatımı kurtarmak istiyorum hem de sevdiğim işi yapmak istiyorum’ diyorsan önce Türkiye’ye bakacaksın. Kendinde görüyorsan bunu, nasıl yapabileceğine bakacaksın. Bunu okuyan İzmir’de olan bir arkadaşım varsa ben de destek olurum. Gelsinler, gerekli desteği verebilecek kıvama geldim ben artık. İZBAN’da, vapurda not defterinize yazdığınız hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir sahnemiz var artık. En azından deneyebilirsiniz.”

Amiral gemimiz Körkütük Show ama oyunculuk yapamadık, içimizde yara…

Kendi geleceğine dair hayallerini ise, “Körkütük Show gittiği yere kadar gidecek. Bir süre sonra ayrılıp başka bir sunucuyla devam ettirmek istiyorum. Alttan yetişen, genç, enerjik, başka bir sunucuyla devam ettirmek istiyorum. Alttan yetişen, etrafımızdaki gençlerden birine, 1 milyon izlenen bir kanalı teslim edebiliriz. Çok tatlı olur. Ben de yeni sezonun ilk gösterisinde yarışırım. Gençlere fırsat yaratmak istiyorum. Bize yaratmadılar. Bizim amiral gemimiz Körkütük Show ama oyunculuk yapamadık, içimizde yara… Körkütük Show’da çok iyi yerlere gelip, kendi yazdığımız senaryoları hayata geçirmek istiyorum. Dizi ve film senaryolarımız var” diye anlatıyor.

Ayarsız, körkütük eğlenmek istiyorsanız…

Eraslan, sözlerini şöyle bitiriyor: “Her yaştan, her meslekten, beyaz yakalı, mavi yakalı fark etmiyor herkese hitap ediyoruz… 60 yaşında seyircimizle 18 yaşındaki seyircimiz yarıştı, 60 yaşındaki seyircimiz birinci oldu. Gelip eğlenip, ‘çok eğlendim bu gece’ diyebileceğiniz bir alan yaratıyorum size. Ayarsız, körkütük eğlenmek istiyorsanız, o gece gelip, ‘Ben o gece bir şeyler yaptım ve unuttum’ demek istiyorsanız bekliyoruz.”

WhatsApp Image 2023-08-12 at 14.51.04 (2)