Kültür-Sanat

Selçuk Efes Kent Belleği'nde 'Herakleitos' Söyleşisi

Selçuk Efes Kent Belleği’nde Antik Çağın filozoflarından Herakleitos ve “Kendimi Araştırdım” kavramı üzerine söyleşi düzenlendi.

Abone Ol

Selçuk Efes Kent Belleği’nde Antik Çağın filozoflarından Herakleitos ve “Kendimi Araştırdım” kavramı üzerine söyleşi düzenlendi. Söyleşide Prof. Dr. Ahmet İnam, Herakleitos’un yüz yıllar boyunca felsefe ve düşün tarihinde bıraktığı etki üzerine önemli yorumlamalar yaptı.

Selçuk Efes Kent Belleği önemli etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Mantık, bilim felsefesi, bilgi teorisi başta olmak üzere, felsefe tarihi, kültür felsefesi ve ahlak felsefesi alanlarında yaptığı çalışmalarla bilinen Prof. Dr. Ahmet İnam, Herakleitos’u doğduğu topraklarda geniş bir katılımcı kitlesine anlattı.

Uzun yıllar Herakleitos üzerine çalışan Prof. Dr. Ahmet İnam, söyleşisinde Herakleitos’un felsefe tarihine yön veren deyişleri ve kavramlarıyla ilgili yorumlarda bulundu.

Herakleitos karanlığın filozofudur

Herakleitos’u karanlık bir filozof olarak nitelendiren Prof. Dr. Ahmet İnam; “Ben uzun yıllar farklı açılardan Herakleitos çalıştım. Herakleitos’un söyledikleri darmadağın ve karmakarışıktır. Düzenli bir kitabı yok. Elimizde olan metinlerini bir araya getirip onları bir düzene sokabilmek zorlu bir süreci gerektiriyor. Herakleitos’un sözleri karanlık. O bir karanlık filozof. Bu karanlığın sebebi, onun sözlerini başkalarından işitiyor olmamızdan kaynaklanıyor. Herakleitos’un sözlerini işitin ama karanlığını unutmadan anlamaya çalışın. Bu ne demek onun söylediklerini farklı biçimlerde yorumlama imkanı var. Herakleitos’un karanlığı aslında düşünmenin karanlığıdır” dedi.

“Kendini araştırmak” derin bir yolculuktur 

Kendini araştırmanın kişinin kendi dünyasına yaptığı, varoluşunu sorgulamayı gerektiren derin bir süreç olduğunu belirten İnam; “'Kendimi Araştırdım' sözü ile yüz yıllar sonrasına gönderilen bir ışık var. Buradaki araştırma ucu olmayan bir araştırma, sonu olmayan bir süreçtir. Hep devam edecek bir şeydir. Kendinizi araştırmaya kalktığınız zaman uzun süren içsel bir yolculuğa çıkmanız gerekir. Kendimizi araştırmaya bırakamıyorsak hiçbir şeyi felsefe üzerinden araştıramayız. Kendinizi araştırmak için kendinizle derdiniz olmalı. Kendiniz ile bir derdiniz yoksa felsefe yolculuğu yapamazsınız. Herakleitos bize bir logos kavramından bahsediyor. Kendini araştırmak ile belki de içimizdeki logosu yani aklı ve gücü bulmaktır aynı zamanda” dedi.