İZMİR'in Tire İlçesi Büyükkale Mahallesi'nde tespit edilen Klasik Dönem-Erken Helenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanı, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla 1'inci ve 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildi. Kurul, Kireli Mahallesi Maltepe Mevkiinde yer alan ve kaçak kazı yapılan tümülüsü ise 1'inci grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak belirlendi. Kurul ayrıca Selçuk ilçesi Belevi Mahallesi'ndeki Roma Dönemi ve Erken Bizans Dönemi'ne ait seramik parçaları ve çatı kiremit parçalarının tespit edilen alanı da 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescilledi. Karar bugün Resmi gazetede yayımlandı.
Aydın'ın Germencik ilçesi Dağyeni Mahallesi 191 ada 2 parsel içerisinde kalan alandaki RES projesine kurum görüşüne yönelik yerinde yapılan incelemelerde arkeolojik yerleşim alanı tespit edildi. Söz konusu arkeolojik yerleşim alanı Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla 1'inci ve 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildi. Tescil edilen bölgenin İzmir il sınırları içerisinde kalan Tire İlçesi Büyükkale Mahallesi 112 ada, 1 parseldeki kısmında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu uzmanları tarafından inceleme yapılıp, raporu hazırlandı. Büyükkale Mahallesi'ndeki mülkiyeti ormana ait 112 ada, 1 parsel üzerinde tespit edilen Klasik Dönem-Erken Helenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanının 1'inci ve 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.
KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI HAZIRLANACAK
Koruma amaçlı imar planları yapılıncaya kadar, geçiş dönemi koruma esasları ve kullanım koşulları olarak 1'inci derece arkeolojik SİT alanlarında, yapılaşmaya izin verilmemesine, bilimsel kazı dışında hiçbir kazı yapılamamasına, altyapı çalışmalarının müze müdürlüğü veya kazı başkanı görüşüyle Koruma bölge Kurulu'nda değerlendirilmesine, bölgeden taş, toprak kum alınmamasına ve maden ocakları açılmaması ve atık malzeme dökülmemesine de karar verildi.
KAÇAK KAZI YAPILAN TÜMÜLÜSE KORUMA KALKANI
Tire'nin Kireli Mahallesi Maltepe Mevkii'nde özel mülkiyete ait 105 ada, 73 parselde yapılan kaçak kazı sonucu, Tire Müze Müdürlüğü tarafından tespit edilen, kısmen tahrip edilmiş olan tümülüs, 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edildi. Taşınmazın koruma grubu 1'inci grup olarak belirlendi. Koruma alanı belirlenen bölgede, açılan yasal soruşturmanın ve yapılan işlemlerin sonucundan bilgi verilmesine, kaçak kazı çukurlarının adli tahkikat tamamlandıktan sonra ilgili belediyesince müze müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, bu aşamada gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili kurumlarca alınmasına karar verildi.
ROMA VE ERKEN BİZANS DÖNEMİNE AİT PARÇALAR KORUMA ALTINA ALINDI
Selçuk'un Belevi Mahallesi, Cibe mevkiinde, özel mülkiyete ait 181 ada, 16 parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde yoğun olarak seramik parçaları ve çatı kiremitleri tespit edilmesi nedeniyle söz konusu parselin arkeoloji SİT alanı olarak tescil edilmesi talebine ilişkin uzman raporu hazırlandı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından incelenen rapor doğrultusunda, Roma Dönemi ve Erken Bizans Dönemi'ne ait seramik parçaları ve çatı kiremit parçalarının tespit edilen alanın 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildi.
Kenan YEŞİL / İZMİR, (DHA)