Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Nursel Duruel, Foça’da okurlarıyla bir araya geldi. “Geyikler, Annem ve Almanya” adlı kitabının 41'inci yılını kutlayan Duruel, 1982 yılında yayınlanan eserinin çıkış öyküsünü ve edebiyat yolculuğunu edebiyatseverler ile paylaştı. Foça’da Gramofon Kafe’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Berat Alanyalı yaptı.
"YAZILARIMI YAYINLAMAYA 1979'DA KARAR VERDİM"
Yazarlık ile ilgili serüvenini konuklarla paylaşan Nursel Duruel; “Yazmaktan zevk aldığım için yazıyordum. Yazarken daha iyi düşünebildiğim için yazmak istiyordum. Kendimi, çevremi, hayatı yazarak daha iyi kavrayabileceğimi düşündüğüm için yazıyordum; başka beklentim yoktu. Yazıyla ilişkim yıllarca böyle sürdü, yani yayımlamayı aklımdan hiç geçirmeden. Bu tutum 1970’li yılların sonuna doğru sarsıntı geçirmeye başladı; 1979’da delindi” dedi.
"YAYIN HABERİNİ FAKİR BAYKURT VERDİ"
“Geyikler, Annem ve Almanya”nın yayınlanma hikayesini de paylaşan Duruel şöyle dedi: “Öykümü Türk Dili Dergisi’ne göndermiş ve gönderdiğim anda pişman olmuştum. Kendi irademle gönderdiğim öyküyü makul bir açıklama yapmadan geri çekemeyeceğime göre en iyisi unutmaktı. Dikkatim tümüyle yapmakta olduğum radyo programlarına yönelik olduğundan unutmakta zorlanmamıştım. Dört prodüktörün paylaştığı çalışma odamızda tek telefon vardı; çok sık çalan telefonu o sırada en yakında kim varsa açar, aranan arkadaşa uzatırdı ahizeyi; o tarihlerde şimdiki gibi kolay değildi telefon bağlantısı kurmak. Bir yeri, bir kişiyi aramak için uzun süre çevir sesi beklemek gerekirdi. İş yetiştirme kaygısıyla koşturup durduğum günlerden birinde telefonu açan arkadaş ahizeyi “Ankara’dan aranıyorsun” diyerek bana uzattığında biraz gerildiğimi hatırlıyorum. Yayın için Ankara’ya gönderilen programlar akla gelmeyecek nedenlerle denetime takılıyordu bazen. Herkes huzursuzdu, tekinsiz zamanlardı çünkü. Telefonun öbür ucundaki kişi yumuşacık bir ses tonu ve son derece nazik bir üslupla konuşmaya başlayınca şaşırıp kaldım: “Merhaba Nursel Hanım, Ben Fakir Baykurt, Türk Dili Dergisi’nin yayın kurulundayım. Sizi kutluyorum. Öykünüzü çok beğendik, hemen basıyoruz; derginin bu sayısını (Eylül 1979) alınca görürsünüz zaten”. Heyecanlanmıştım, teşekkür etmek dışında ne diyeceğimi bilemedim, tutulup kaldım. Fakir Baykurt’un okuruydum elbette. Pek çok yazar programlarıma konuk olduğu halde onunla yan yana gelme olanağı bulamamıştım. O sırada Türk Dili Dergisi’nin yayın kurulunda olduğunu da bilmiyordum. Bu telefon konuşmasından kısa bir süre sonra Almanya’ya gittiğini duydum. Ülkesinden ayrılmak zorunda kalan, daha doğrusu maruz kaldığı ağır baskılar yüzünden başka çaresi kalmayan bu değerli yazarımıza gerektiği gibi teşekkür edememiş olmak, onunla bir kez olsun program yapma olanağı yakalayamamış olmak ukde olarak kaldı içimde.”
40. YILA ÖZEL BASKI
Nursel Duruel'in "Geyikler, Annem ve Almanya" kitabı geçtiğimiz yıl Yapı Kredi Yayınları tarafından 40. yıl özel baskısı olarak yayınlanmıştı. Samimi bir havada geçen söyleşide Nursel Duruel konuklardan gelen soruları da yanıtladı. Etkinliği şair ve yazar Aydın Şimşek ve BUCAMAR Genel Müdürü Berk Hızlıateş de izledi.