Küçük olduğu kadar sessiz bir su canlısı olan yeni bir karides türü keşfedildi. Bilim insanlarının en çok ilgisini çeken şu soruya cevap vermek de bu karidesi inceledikten sonra mümkün olacak: İklim değişikliğinin Antarktika ortamları üzerindeki etkisi nedir?

Bu sorunun cevabını bulacağımızı vaat eden tür; Orchomenella rinamontiae'nin keşfi, Trieste Üniversitesi'nin koordine ettiği uluslararası bir uzman grubu tarafından yapıldı ve sonuçları geçen ayın sonunda Zooloji Dergisi'nde yayımlandı.

Terra Nova Körfezi'nde keşfedilen yeni karides türüne Orchomenella rinamontiae adı verildi. Bu canlı, sıfırın altındaki sıcaklıklara (-2°C) uyum sağlayan Antarktika canlılarının, okyanus ısınmasından ve asitlenmesinden nasıl etkilendiğini anlamanın anahtarı olacak.

Whatsapp Image 2024 08 09 At 14.15.13

Rekor Sıcaklıklar: Dünya 50 Derece ile Kavruluyor Rekor Sıcaklıklar: Dünya 50 Derece ile Kavruluyor

Trieste Üniversitesi'nde zooloji profesörü ve keşfin yazarı olan Piero Giulianini, "Antarktika'daki Terra Nova Körfezi'ndeki yirmi üçüncü İtalyan keşif gezisine katıldım; projem, yerel deniz organizmalarının su sıcaklığındaki artışa (+1,5°C) verdiği tepkileri değerlendirmeye yönelik bir deneyi içeriyordu. İlk başta onları Ross Denizi'nde çok yaygın bir tür olan Pseudorchomene plebleri olarak tanımladım ancak İtalya'daki örnekleri alır almaz bazı karakterlerin türün tanımına uymadığını fark ettim. Daha detaylı genetik ve morfolojik analizlere başladım. Birkaç ay sonra örneklerimin yeni bir türe ait olduğunu fark ettim ve bu kabuklular grubu üzerine iki uluslararası uzmanın, Belçikalı Claude de Broyer ve Kanadalı Ed Hendrycks'in de dahil olduğu uzun bir tanımlama sürecine başladım” diyerek süreci özetliyor.

Whatsapp Image 2024 08 09 At 14.12.51

Genetik analizler ve görüntüleme tekniği

Chiara Manfrin, Marco Gerdol, Samuele Greco ve Alberto Pallavicini tarafından yürütülen genetik analizler, gizemli amfipodun soy ağacının oluşturulmasını mümkün kıldı. Aynı zamanda, Trieste'deki Sincrotrone Elettra'da gerçekleştirilen gelişmiş bir görüntüleme tekniği olan X-ışını mikrotomografisi, ayırt edici özelliklerin üç boyutlu olarak tanımlanmasını da sağladı.

300 metre derinliğe kadar bulunduğu göz ardı edilemeyecek olan bu hayvanların heterojenliğine ilişkin daha fazla bilgi, ısınma, asitlenme, kirlilik, mikroplastikler vb. gibi çevresel değişikliklerin nasıl gerçekleştiğine dair yorumlayıcı bilgiler sağlayacak. Antarktika'daki çeşitli hayvan canlılarının topluluklarını ve göreceli bolluğunu değiştirecek. Ayrıca okyanus ısınmasına verilen tepkileri araştırmak için Trieste’dek laboratuvarda başka yeni türler de inceleniyor.

Haber: Alessio Cozzolino / Corriere della Sera

Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto