Sırp araştırmacı Ivan Spasojevic, Belgrad'da kirliliği gittikçe artan havanın kalitesini iyileştirmek için "sıvı ağaç" adını verdiği bir sistem geliştirdi. Sistem, 600 litre su ve mikroalgler içeren bir tanktan oluşuyor ve bu algler fotosentez yoluyla karbondioksiti yakalayarak saf oksijene dönüştürüyor. CO2 yakalama açısından, "Liquid 3" mikroalgleri, 10 yıllık iki ağacın veya 200 metrekare çimenin görevini yerine getirebiliyor.

Spasojevic önderliğinde buluşu yapan grup, amaçlarının bu alg mikrosistemlerini, ağaçların yerine koymak olmadığını, iklim ve çarpık kentleşme sebebi ile daha az yeşile sahip olan kentsel alanlarda oksijen ihtiyacını karşılamak için bir alternatif yarattıklarını vurguluyorlar. 

Belgrad Üniversitesi Çok Disiplinli Araştırma Enstitüsü'nden projenin yazarı Dr. Ivan Spasojevic, "Mikroalgler, iki 10 yaşındaki ağacın veya 200 metrekare çimin yerini alıyor. Ağaçların karbondioksiti, oksijene çevirdikleri sistem ile mikroalglerin fotosentez sistemi bire bir aynıdır. Çünkü algler de ağaçlar ve çimler gibi fotosentez yapar ve karbondioksiti oksijene dönüştürür. Mikroalglerin avantajı ise, ağaçlardan 10 ila 50 kat daha verimli olmalarıdır. Amacımız kesinlikle ormanlara bir alternatif sunmak değil. Bu sistem ağaç dikme alanı olmayan şehir içlerindeki boşlukları verimli bir şekilde doldurmak için kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.

Haber: La Repubblica

Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto