Karşıyaka Belediyesi, Horizon Europe programı tarafından finanse edilen ve kentler ile toplumları afetlere karşı dirençli hale getirmeyi amaçlayan Resiliage Projesi kapsamında uluslararası bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Açılışta İngilizce bir sunum yapan Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, “Ortaya çıkacak yenilikçi stratejiler ve iş birlikçi çabaların, Karşıyaka’nın afet riskini azaltacağına, doğal ve kültürel mirasın korunmasına katkı sunacağına inanıyoruz” dedi. 

Karsiyaka1 (9)

AFET UZMANLARI BİR ARAYA GELDİ

Karşıyaka Belediyesi ile birlikte uluslararası çapta 18 ortağı bulunan Resiliage Projesi’nin Karşıyaka’daki ilk çalıştayı Karşıyaka’nın tarihi yapılarından Havra Binası’nda gerçekleştirildi. Paydaş kentlerde afet riskinin azaltılmasına ve doğal-kültürel mirasın korunmasına katkı sunmayı amaçlayan proje kapsamındaki uluslararası çalıştaya İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları, meslek odalarının temsilcileri ile proje ortağı olan Karşıyaka Belediyesi, Demir Enerji ve Politecnico di Torino Üniversitesi’nin temsilcileri katıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal’ın ev sahipliğindeki açılış oturumu ile başlayan organizasyonda iki gün boyunca uzmanlar tarafından Karşıyaka özelinde deprem, sel ve ısı adası etkisi gibi afetlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Kentin ve kentlilerin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesi için gerekenler konuşuldu, saha çalışmaları yürütüldü.

Karsiyaka1 (8)

“BU PROJE ÇALIŞMALARIMIZA GÜÇ KATACAK”

İngilizce olarak gerçekleştirdiği sunumda olası afetlere karşı yaptıkları çalışmaları anlatan ve Resiliage Projesi sayesinde çabalarını daha güçlü bir şekilde sürdüreceklerini vurgulayan Başkan Ünsal, “Türkiye’nin en yenilikçi ve en modern ilçelerinden biri olan Karşıyaka’nın afetlere karşı dirençliliğini arttırmak üzere kesintisiz çalışmalar yürütüyoruz. İklim değişikliğine karşı Sürdürülebilir İklim Eylem Planımızı hazırladık. Bu plan doğrultusunda iklim değişikliğine karşı tüketimde azaltıma yönelik eylemleri başlattık. Diğer taraftan Karşıyaka Kentsel Dirençlilik Kamusal Alan Master Planımızı yayınladık. Bu plandaki strateji ve eylemleri de önümüzdeki beş yılda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca değerli akademisyenlerimiz ile Kentsel Isı Adası ve Sosyal Kırılganlıkları Değerlendirme Raporunu ve Yeşil Altyapıları Geliştirmek İçin Ekosistem Servislerini Değerlendirme Raporunu da tamamladık. Yine afetlere karşı dirençli bir şehir olmak adına mevcut yapı stoğunun yenilenmesi ve sağlıklı bir çevreye kavuşmak adına imar planlarımızı yenileme sürecini de devam ettiriyoruz. Biz Karşıyaka’da afet bilincini sonuna kadar taşıyor, gelecek nesillere daha güçlü yapılar, daha temiz çevre ve yaşanabilir bir kent bırakmak için elimizi taşın altına koyuyoruz” dedi.

Karsiyaka1 (5)

PROJE VE ÇALIŞTAY HAKKINDA

Avrupa Birliği’nin Horizon Europe programı tarafından finanse edilen Resiliage Projesi; Norveç, Belçika, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye’den ‘Core Labs’ olarak tanımlanan paydaş şehirlerde yürütülüyor. Türkiye’den sadece Karşıyaka’nın yer aldığı proje ile kentlerin, özellikle de toplumların afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesi ve doğal-kültürel mirasın korunarak geleceğe taşınması amaçlanıyor. Bu kapsamda düzenlenen çalıştay ile Karşıyaka da projenin bir laboratuvar bölgesi oldu ve dirençli kente uzanan yolda çalışmalar başladı. Buluşmaya kentlerin risk analizlerini yapan akademisyenlerden ilk yardım ekiplerine kadar, farklı alanlarda afetler üzerine çalışan pek çok uzman katıldı. Raporlama, uygulama ve izleme süreçleriyle devam edecek proje kapsamında Temmuz ayında İtalya’dan bir grup Karşıyaka’ya gelecek ve bir hafta boyunca Karşıyakalılar ile anket çalışmaları yapacak. Böylece kentlilerin geçmişten bugüne meydana gelen afetlerde yaşadıkları ve verdikleri tepkiler ölçülecek, toplumsal dirençliliğin nasıl artabileceği değerlendirilecek.