İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin şiddete karşı geliştirdiği ve uyguladığı Nar Projesi, Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları programından bir kez daha destek almaya hak kazandı. İGC Başkanı Dilek Gappi ikinci kez destek alınmasının ilk Nar Projesi’nin başarısından kaynaklandığını söyleyerek, şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına karşı güç birliği ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Medyada şiddet dilinin yok edilmesi, cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi, toplumsal farkındalığı artırmak gibi amaçlarla Türkiye genelinde farklı bir proje ortaya koyan İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’nin yeni çalışmalarına başlıyor. Hollanda Kraliyeti’nden aldığı destekle, 2021-2022 tarihlerinde 15 ay boyunca NAR 1 projesini gerçekleştiren İGC, İnsan Hakları proje çağrısına başvurduğu NAR 2 için de yeni destek almayı başardı.
NAR 1 Projesi’nin birçok ödül aldığını anımsatan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, projenin ikinci aşamasının da Hollanda Kraliyeti tarafından destek görmesinden mutluluk duyduklarını söyledi. Finansal desteğin sürdürebilirlik açısından önemli olduğuna vurgu yapan Gappi, projede birçok ayağın ise yerel yönetimler ve STK’larla da iş birliği içerisinde yapılacağını ifade etti.
Şiddete Karşı Çalışmalar Sürecek
Hollanda Ankara Büyükelçiliği Türkiye’de kadınların güçlendirilmesi konulu programa katılan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Hollanda Krallığı Büyükelçi Yardımcısı Nathalie Lintvelt ve İnsan Hakları Yetkilisi Deniz Bezirgan bir araya geldi. Hollanda Büyükelçilik Yetkilileri Nar 2, projesinin şiddete karşı yürüteceği çalışmalarla önemli farkındalıklar yaratacağına inandıklarını belirttiler.
5 ilde eğitimler yapılacak
18 ay sürecek olan proje kapsamında İzmir, Manisa, Muğla, Denizli ve Aydın merkezli eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülecek.
Gazetecilerin eğitim çalışmalarının yanı sıra, mahalle çalışmalarının da yapılacağı proje, medyada şiddet ve ayrımcı nefret söylemi dilinin kullanılmaması, çocuk istismarı konusunda çocuğun çıkarları gözetilerek haber yapılması ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi gibi amaçlar taşıyor.
Proje kapsamında ayrıca, şiddete karşı doğru haber dilini yaymak amacıyla İzmir, Manisa, Muğla, Aydın ve Denizli'deki gazetecilere ürettikleri özel haberler için telif desteği sağlanacak. Bu haberler 9 Eylül Gazetesi’nde ve www.narsiddetekarsimedya.org'da yayınlanarak, sosyal medya hesaplarından duyurulacak.