Çevre

Şehirler İçin 'Su Geri Dönüşümü' Artık Şart

Abone Ol

San Francisco, ticari binalardan, evlerden ve mahallelerden çıkan atık suyu geri dönüştürerek tuvaletler ve çevre düzenlemesi için kullanma hareketinin ön saflarında yer alıyor. Uzmanlar, bu yeni yaklaşımın, artan su kıtlığı çağında çözümün önemli bir parçası olabileceğini söylüyor.

Yale E360 dergisinde yer alan habere göre; San Francisco şehir merkezinde, bir zamanlar bir Honda bayisi olan devasa bir garajda, ticari bir buzdolabı büyüklüğünde tasarlanan parlak beyaz-mavi bir cihaz Los Angeles'taki bir otele taşınmak üzere hazırlandı.

OneWater Sistemi olarak adlandırılan bu birim bodrum katına kurulacak ve burada borular yoluyla otelin lavabolarından, duşlarından ve çamaşırhanesinden gelen gri suyunu membran filtrasyon, ultraviyole ışık ve klor ile temizleyecek ve daha sonra içilebilir olmayan kullanımlar için tekrar kullanılmak üzere üst kata geri gönderecek.

Berkeley'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nın Ulusal Su İnovasyonu İcra Direktörü Peter Fiske, "Suyu yalnızca bir kez kullanmak için hiçbir neden yok. Tıpkı doğal sistemlerin güneş tarafından yönlendirilen bir döngüde suyu tekrar tekrar kullanması ve yeniden kullanması gibi, artık suyu bir şehir, kampüs ve hatta bir şehir ölçeğinde tekrar tekrar işleyip yeniden kullanmamızı sağlayacak teknolojilere sahibiz” dedi.

2015 yılında San Francisco, 100.000 fit kareden büyük tüm yeni binaların yerinde geri dönüşüm sistemlerine sahip olmasını şart koştu.

Bu yasa ile amaç, yeni ticari ve konut binalarının yanı sıra mahalleler ve üniversite kampüslerinde de suyu, merkezi bir kaynaktan satın almaktan daha ucuza getirecek yerinde geri dönüşüm tesisleri ile donatabilmek. Birçok uzman, suyun geleceğinin bu projeye bağlı olduğuna inanıyor. Sonunda, binaların kapalı bir döngüde içilebilir ve içilemez olarak aynı suyu defalarca kullanarak tamamen kendi kendine yetecek bir sistem ile inşa edilmeleri umuluyor.

Gri suyun geri dönüştürülmesi tek başına önemli miktarda su tasarrufu sağlayabilir. Binalarda arıtılmış bu suyun, tuvaletleri ve çamaşırları yıkamak için kullanılması, su ihtiyacını yaklaşık yüzde 40 oranında azaltabilir. Duşlar için de geri dönüştürülmüş su kullanmak, su talebinin yüzde 20'sini daha ortadan kaldırabilir. 

Su Sorununa İlk Adım 'Yağmur Hasadı' ile İzmir’den

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yağmur suyu hasadı çalışmalarını genişletecek Sünger Kent İzmir projesini tanıtmış ve yurttaşlara “Gelin bu projeyi hep birlikte yapalım ve İzmir’in geleceğini inşa edelim” çağrısında bulunmuştu. 

Projenin planlanması ve teknik altyapısını oluşturmak amacıyla bir buçuk yıl önce Su Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduklarını ve bu birimin İzmir’e özgü bir program oluşturduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “Hedefimiz, İzmir’i beş yıl içerisinde bir sünger şehir haline getirmek. Böylelikle kent içindeki yağmur suyunun akışını beş yılda yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Kentimiz çatılarına düşen su miktarı, en büyük içme suyu kaynağımız Tahtalı Barajı’nda her yıl biriken sudan daha fazla. Yani şehrimize düşen yağmur ne yazık ki boşa akıp gidiyor, kirleniyor, taşkınlar ve su baskınlarına neden oluyor. Hem su tasarrufu yapacağız hem körfezin temizlenmesine katkı vermiş olacağız aynı zamanda taşkınları ve su baskınlarını önlenmesine destek olacağız” demişti.

Geçen sürede vatandaşla buluşan ve önce kırsalda uygulamaya başlanan proje İzmir'e yayılıyor.

Efe Yelbuğa / 35 Punto