Greenpeace İtalya, Legambiente ve WWF İtalya tarafından yaptırılan ve ECCO ve Artelys adlı düşünce kuruluşları ile 2035 yılına kadar elektrik sisteminin karbondan arındırılması senaryosu üzerine yürütülen strateji çalışması, enerji güvenliğini garanti altına almak ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için gerekli aşamaları ve bunun en ekonomik yolunu bulmayı amaçlıyor.
Bu çalışma karbonsuz elektrik üretimi ve bunun yaygınlaştırılması açısından ihtiyaçları ele alıyor. Senaryo, hem karbondan arındırma hedefini hem de enerji güvenliğini sağlamak için en uygun maliyetli yolu değerlendiriyor. Bu hedef, İtalya'nın 2035 yılına kadar büyük ölçüde karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü için Mayıs 2022'de verilen G7 taahhütlerini yerine getirmesine olanak tanıyacak.
Çalışmaya ilişkin yapılan açıklamalar şu şekilde:
Legambiente Ulusal Başkanı Stefano Ciafani: "Enerji üretiminin dönüşümü her şeyden önce yenilenebilir enerji, verimlilik ve yenilikçilikten geçiyor. Bugün sunduğumuz çalışma, temiz kaynakların ileriye dönük doğru yol olduğunu, ancak ülkemizin bu süreci hızlandırarak yetkilendirme prosedürlerini hızlandırması gerektiğini doğruluyor. Yeni fotovoltaik ve rüzgar projeleriyle başlayarak, büyük tesislerin inşasını hızlandırmak, enerji depolamanın gelişimininin önünü açmak ülke olarak en öncelikli hedefimiz olmalı."
WWF İtalya Başkanı Luciano Di Tizio: "İklimbilimciler net: iklimi değiştiren emisyonları azaltmak ve küresel ısınmanın çok tehlikeli ve yönetilemez seviyelere ulaşmasını önlemek için çok az yılımız var. Elektrik üretimi mümkündür. Yenilenebilir kaynaklar, özellikle fotovoltaik ve rüzgar enerjisi, bağımsızlığı, enerji güvenliğini, iklim değişikliğinin şu anda sürmekte olan etkilerine karşı daha fazla dayanıklılığı garanti eder. Aynı zamanda, fosil altyapıların imhasını hızlandırmalıyız. kömür ve gaz. Tarif orada, malzemeler de, şimdi siyasi iradeye ihtiyacımız var.”
ECCO'nun Kurucu Ortağı ve Ulusal Politikalar Direktörü Matteo Leonardi: "Çalışma, İtalya'nın önümüzdeki yıl başkanlığını ülkemizin üstleneceği G7'ye olan taahhüdü uyarınca 2035 yılına kadar karbondan arındırılmış bir elektrik sistemi vizyonu sunuyor. Sadece rakamlara değil, her şeyden önce hedeflerle tutarlı politikalar sağlama ihtiyacımız var. İklim yönetişiminin eksikliği, yetkilendirme sürecinden başlayarak politikaları izleme ve düzeltme mekanizmaları, yenilenebilir enerjinin gülünç bir şekilde gelişmesine yol açtı. Bu gecikmenin kayıpları dokuz haneli rakamlardır.”
Legambiente nedir?
Legambiente, İtalya merkezli bir çevre koruma ve sivil toplum örgütüdür. 1980 yılında kurulan Legambiente, İtalya'daki doğal kaynakların ve çevrenin korunmasına odaklanmaktadır. Legambiente'nin amacı, çevre konularında farkındalık oluşturmak, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek, çevre kirliliğine karşı mücadele etmek ve çevre politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Haber: La Repubblica
Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto