16 Nisan 2025 Çarşamba günü İzmir Mimarlık Merkezi, İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Create in İzmir Projesi kapsamında düzenlenen “Yaratıcı Köprüler: İtalya & Türkiye / Creative Bridges: Italy & Türkiye” konferansına ev sahipliği yaptı. İzmir İtalyan Konsolosluğu iş birliğiyle hayata geçirilen etkinlik, Yeni İtalyan Yaratıcılık Festivali ve Made in Italy Günü kapsamında düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmaları, İzmir İtalya Konsolosu Daniele Bianchi, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Konuşmalarında, İzmir'in yaratıcı endüstrilerdeki potansiyelini vurgulayarak, uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çektiler.
Konferans, SID İtalyan Tasarım Derneği ve Cumulus Derneği Başkanı Prof. Lorenzo Imbesi’nin “Teknoloji ve Tasarım” başlıklı açılış konuşmasıyla başladı. Imbesi, dijital dönüşüm çağında tasarım disiplininin geçirdiği evrimi ve teknolojinin yaratıcılık üzerindeki dönüştürücü etkisini katılımcılarla paylaştı.
İlk panel olan Yaratıcı Ekosistemler ve Sosyal Etki, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde Milano merkezli Isola Design Group’un kurucuları Elif Reşitoğlu ve Gabriele Cavallaro ile Istituto di Design di Matera’dan Prof.ssa Laura Barile ve Prof.ssa Valentina De Carolis, yaratıcı üretimin kentsel gelişime ve sosyal faydaya katkısını tartıştı.
İkinci panel olan Sürdürülebilir Moda başlıklı oturumda, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nden Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun’un moderasyonunda, moda tasarımcısı Biagio Galotti, çevresel etkileri azaltan yaratıcı yaklaşımları ve sürdürülebilir üretim süreçlerini anlattı.
Üçüncü panel olan Üniversite ve İnovasyon oturumunda, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Eren moderatörlüğünde; Napoli Federico II Üniversitesi’nden uzay-havacılık sistemleri uzmanı Prof. Domenico Accardo ve yapay zekâ uzmanı Prof. Flora Amato, teknolojik araştırmaların yaratıcı endüstrilere etkisini değerlendirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden ALTERLAB Direktörü Prof. Dr. Burak Doğu ise Türkiye'den örneklerle üniversite-sanayi iş birliklerinin önemine değindi.
Günün son oturumu olan İş Birliği Ağları ve İnovasyon paneli, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı Pietro Alba, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ve Argotech CTO’su Ing. Andrea Accomazzo, uluslararası iş birliklerinin inovatif düşünceye etkisini ve yaratıcı sektörlerdeki yeni iş modellerini tartıştı.
Etkinlik yaratıcı endüstrilerde çalışan profesyoneller, akademisyenler ve girişimciler için ilham verici bir içerik ve güçlü bir ağ kurma zemini sundu. Katılımcılar, konferanstan yaratıcı çözümler, iş birliği fırsatları ve disiplinler arası fikir alışverişiyle ayrıldılar.
Create in İzmir: Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Dijital Girişimcilik Hub’ı Projesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından EGİAD, İzmir Vakfı ve İZKA ortaklığıyla uygulanmaktadır. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mali iş birliğiyle desteklenmektedir ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilmektedir.