İtalya'da sağ koalisyon hükümeti, son dönemde artan düzensiz göçmen gelişleri sebebiyle ülke genelinde geçerli olmak üzere 6 aylık olağanüstü hal ilan etti.
İtalya’da aşırı sağcı Başbakan Giorgia Meloni, mülteci göçü konusunda altı aylık bir olağanüstü hal ilan etti. Yeterli bir gerekçesi olmaksızın temel insan haklarının önemli bir konusunda, Avrupa içinde gereksiz bir gerilim artışına neden olan bu OHAL ilanı, milliyetçi ve popülist duygulara hitap etmek için kullanılan bir siyasi hamle olarak görülüyor.
İtalyan Hükümeti normalde, kapsamını veya ayrıntılarını belirtmeden, doğal afetler durumunda nüfusa müdahale etmek için yasal bir önlem olarak çıkartılan olağanüstü hal yasasını ilk defa mülteci göçünün önüne geçmek için kullanacak.
Başbakan Meloni, OHAL’i tüm ülkeyi kapsayacak şekilde ilan etti. Bu istisnai tedbirler Başbakan tarafından Parlamentoya getirilmeden yürürlüğe sokulabiliyor. İtalya’da var olan bu anayasa maddesi, yürütmeye olağanüstü yetkiler veriyor. Ancak hükümetin hedefleri ile maddenin kapsamının birbirini tam olarak tutmaması kamuoyunu ikna etmek açısından büyük bir handikap gibi görünüyor.
Meloni'nin bu sert yaptırıma gitmesinin sebebinin, İtalya'nın kıyılarında periyodik olarak yaşanan boğulma vakaları olduğu söylenemez. Gerçek sayı muhtemelen asla bilinmeyecek olsa da, acil durum ilanı daha kötü zararlı bir etki yaratabilir ve hükümet ortağı olan aşırı sağcı Matteo Salvini'nin İçişleri Bakanı olarak önceki döneminde çıkardığı zalim kararnamelerin yeniden yürürlüğe girmesine yol açabilir. Bu kararnameler, kurtarma gemilerinin çalışmalarını engellemeyi, göçmenlerin geri gönderme sürelerini hızlandırmayı, birçok barınma merkezini kapatmayı ve bu kişilere yönelik her türlü özel korumayı kaldırmayı amaçlamaktaydı.
İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, İtalya Sahil Güvenlik ekipleri 7 - 11 Nisan'da farklı operasyonlarda yaklaşık 2 bin düzensiz göçmeni denizde kurtardı. Ayrıca Sicilya adası açıklarında 800 göçmeni taşıyan bir balıkçı teknesine yönelik kurtarma operasyonun sürdüğü de belirtildi.
İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 1 Ocak - 11 Nisan'da İtalya'ya Akdeniz'i aşarak ulaşan düzensiz göçmen sayısı 31 bin 292 oldu. Geçen yıl aynı dönemde ise İtalya'ya 7 bin 928 düzensiz göçmen gelmişti.
Bu noktada İtalya’nın yaşadığı göçmen sorunu ile Türkiye’nin yaşadığı düzensiz göçmen sorununun hem nicelik hem de nitelik açısından birbirinden tamamen farklı olduğunu söylemek gerekebilir.
"İtalyanlar Partilere Değil Liderlere Oy Veriyor"
İtalya'da yapılan genel seçimlerdeki sağ ittifakın ve Mussolini lehinde görüşleri ile ülkemizde gündem olan Giorgia Meloni'nin zaferini Siyaset İletişimcisi Federico Burlando ile konuşmuş; Türkiye ve İtalya'nın siyasi iklimlerinin benzerliklerini gündeme getirmiştik: 35punto.com