İsviçre buzulları, kurak bir kışın ve yoğun bir yaz sıcağı dalgasının çifte etkisi altında kalarak sadece 2022 yılında üç kilometreküp daha eridi. Bu erime İsviçre’deki tüm buzulların %6’sına tekabül ediyor.
Forni Buzulu büyük ve derin kırılmalar ile kayboluyor
Daha önceki yıllarda, İsviçre Bilimler Akademisi Kriyosfer Ölçüm Ağı Uzmanlar Komisyonu tarafından gözlemlenen, yıllık %2'lik erime "aşırı" bir olay olarak görülüyordu. Bilim insanları, durumun giderek daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor. İsviçre buzulbilim araştırmaları ağının (Glamos) yöneticisi Matthias Huss, "Kısa vadede erimeyi yavaşlatmak mümkün değil. CO2 emisyonlarını azaltır ve iklimi korursak bu, en iyi ihtimalle İsviçre'deki toplam hacmin yaklaşık 1/3'ünü kurtarabilir. Aksi takdirde, yüzyılın sonunda İsviçre'de buzullar neredeyse yok olacak.” şeklinde konuştu.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre, buz ve karın erimesi, küresel ısınmanın neden olduğu ilk on tehditten biri olarak görülüyor.
Geçtiğimiz ilkbahara kadar, Alplerdeki karın derinliği hiç bu kadar sığ olmamıştı ve Sahra kumunun tozu durumu daha da kötüleştirdi. Kar çöl tozları yüzünden daha fazla ısıyı emdi ve daha hızlı eriyerek buzulları koruyucu katmanlarından yoksun bıraktı. Buzullar yaza gelindiğinde normal koruyucu kalkan olmadan ısı dalgasına maruz kaldı. Yaz sonunda, modern tarihte ilk kez, Tsanfleuron buzulunun ve Scex Rouge buzulunun kesiştiği yerde 2.800 metrenin biraz üzerinde bir kara şeridi görüldü.
Kaynak: La Repubblica
Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto