İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), şiddete karşı yürüttüğü Nar Projesi kapsamında Manisa’da Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in katılımıyla eğitim çalışmaları yaptı. İki gün boyunca muhtarlara ve gazetecilere eğitimler veren İGC, şiddete ve çocuk istismarına karşı birlikte mücadele için önemli adımlar attı.

Kuşadası Yıllardır Beklediği Projeye Kavuşuyor Kuşadası Yıllardır Beklediği Projeye Kavuşuyor

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Manisa’da medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı muhtarların, esnafın ve belediyenin etkin rol oynaması amacıyla eğitimler ve esnaf buluşmaları düzenledi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya gelen İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ kapsamında çıkış yollarını aradı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Güler Doymaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek Yücel Aksoy, Avukat Birgül Değirmenci, Manisa Kadın Danışma Merkezi Psikoloğu Merve Ateş, Ege Kadın Buluşmaları Platformu Manisa Temsilcisi Hacer Öz ve Manisalı muhtarlar ve yerel yöneticilerle bir araya geldi.

İgc Nar Elçi̇leri̇ Mani̇sa’da Mücadele Ateşi̇ Yakti (1)

“Mesele ağıt yakmadan önlem almak”

İGC Başkanı Dilek Gappi, muhtarların yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, mahallerde şiddete karşı bütüncül bir sistemin yaratabileceğine inandıklarını söyleyerek, “Nar projesi bir rüya ve bir isyan olarak başladı. Gördük ki muhtarlar mahallelerde eve girebilen tek insan. Onların şiddete ve çocuk istismarına karşı önleyici çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ancak bu çalışmaları yerel yönetimlerin gücü ile bir dayanışma ağına dönüşmesi gerekiyor. Kadınların ve çocukların yalnız olmaması için yeni bir sistemi yaratmak zorundayız. Kadınların ve çocukların ihtiyaçlarını önceleyen uygulamaları her alanda acilen devreye sokmalıyız. Mesele ağıt yakmadan önlem almak” diye konuştu. 

İgc Nar Elçi̇leri̇ Mani̇sa’da Mücadele Ateşi̇ Yakti (3)

“Yer yerinden oynamalı”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise öldürülen kadınların isimlerini anarak başladığı konuşmasında, son 15 yılda 5 binden fazla kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, bu durumun ‘cins kırım’ olduğunu söyledi. Zeyrek, “Bu durumun adı artık cinayet ya da kabaca şiddet değil; cins kırım! Bebek, çocuk, yetişkin, genç, yaşlı demeden cins kırım yaşanıyor ve ne acıdır ki yer yerinden oynamıyor. Ve yer yerinden oynamadıkça siyasetçiler cins kırımı teşvik niteliği taşıyan kararlar alıyor” diye konuştu. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyması gerektiğinin altını çizen Zeyrek, “Kıyamet değilse bile bir şey kopmalı artık! Kopsun ki, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı geri alınsın ve sözleşme eksiksiz uygulansın! Kopsun ki, adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlansın ve şiddetsiz bir gelecek kurulsun!” dedi. Belediye olarak Nar projesi ile şiddeti mahallerden başlayarak, tüm Manisa’dan uzak tutmanın başlangıcını yaptıklarını dile getiren Başkan Zeyrek, bu konuda ne gerekiyorsa yapmak için söz verdi.

Konuşmaların ardından Celal Bayar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Güler Doymaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek Yücel Aksoy, Avukat Birgül Değirmenci, Manisa Kadın Danışma Merkezi Psikoloğu Merve Ateş muhtarlara şiddet ve çocuk istismarına karşı mahallelerinde sosyolojik, psikolojik ve hukuki olarak neler yapabileceklerini anlattı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek sivil toplum örgütleri temsilcileri ve eğitmenler ile esnaf ziyaretinde bulunarak, vitrinlerine ‘Mahallemize Şiddet Giremez’ etiketlerini yapıştırdı. 

Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ İzmir, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdürecek.

İgc Nar Elçi̇leri̇ Mani̇sa’da Mücadele Ateşi̇ Yakti (2)

Kadın Danışma Hattı Talebi

Programa katılan Hafsa Sultan mahalle muhtarı Zuhal Güneş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'ten belediyede muhtarlara yön gösterecek bir danışma hattı kurulması gerektiğini dile getrdi. Kadın konuk evlerinin, kapasitesinin yeterli olmadığını vurgulayan Güneş, Başkan Zeyrek’ten kadın semt merkezleri ve konuk evlerinin arttırılmasını istedi. Manisa büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise, bu konuda gerekli çalışmaları yaparak, uygulamaya sokacaklarını söyledi. 

Manisalı Gazetecilere Şiddet Haberleri Eğitimi

Nar2-Şiddete Karşı iletişim Projesi kapsamında Manisalı gazetecilerle de eğitim çalışmaları yapıldı. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan ev sahipliğinde yapılan eğitimlere yerel ve ulusal medya temsilcileri katıldı. 

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, Nar projesi gibi gazetecilerin şiddet dilini dönüştürmeye yönelik eğitimlerin çok önemli olduğunu söyleyerek, projenin bir paydaşı olmaktan gurur duyduklarını ifade etti. 

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sevda Alankuş ise Manisalı gazetecilere şiddet ve çocuk istismar haberlerine karşı kullanmaları gereken dil hakkında bilgiler verdiler. Alankuş, bu alanda tüm medya kurumlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin önemine değinerek, istismar ve şiddet haberlerinde insan haklarını ihlal eden ve şiddeti yeniden üreterek yol gösterici olan popüler yaklaşımlardan uzak durması gerektiğini vurguladı.  

Alankuş, “Türkiye’de araştırmacı gazetecilik yapılamaz hâle geldi. Bir gazeteci dünyaya farklı bakmalı. Kadın ve çocuk odaklı habercilik gündemde olduğunu görüyoruz. Narin meselesi, Münevver Karabulut cinayeti gibi dönüm noktası. Bu cinayetler sırasında haberlerde kullanılan dil ve görsellerin kalıcı izler bırakabiliyor. İlerleyen zamanlarda bu durumun içinde olan özellikle aileler etkilenebiliyorlar. Gazetecilerin insan haklarını gözeten ve toplumsal cinsiyet eşitliğini hatırlatan haberler yapmalı. Şiddet olaylarında ayrıntılı tariflerden ve ölen kişinin haklarını gözeten, asılsız iddialardan uzak durmalı” diye konuştu.