Derecelerimizdeki cıva sütunu yeniden yükseliyor: Önümüzdeki birkaç gün boyunca Türkiye'nin birçok bölgesinde 36-38 derece sıcaklıklar bekleniyor. Sıcakların geri gelmesiyle birlikte, sağlıkla ilgili endişeler ve sıcak hava dalgasının en ciddi sonuçlarından kaçınmak için strateji arayışları da yeniden ortaya çıkıyor.
Avrupa-Akdeniz İklim Değişikliği Merkezi'nde iklim değişikliği konusunda kentsel ortamlardaki iklim etkileri uzmanı Alfredo Reder konuyu "Isı dalgaları vücudun iç sıcaklığını düzenleme yeteneğini tehlikeye atabilir ve vücuttaki sıcaklık kontrolünün kaybı, şiddeti artan rahatsızlıkları tetikleme riski taşır: sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması. Bunun yanı sıra aşırı sıcak, kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklar gibi kronik rahatsızlıkları da kötüleştirebilir ve iklim değişikliği, alerjenler ve atıklardaki artış nedeniyle soluduğumuz havayı daha az sağlıklı bir hale getirebilir” sözleriyle açıklıyor.
Rekor sıcaklıklara maruz kalırken, kendimizi olabildiğince korumak ve aşırı sıcakların zararlarını sınırlamaya çalışmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Haber: Luca Fraioli / La Repubblica
Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto
1. Sıcak çarpması: Isı dalgalarının en ciddi risklerinden biri sıcak çarpmasıdır. Vücut ısısı hızla tehlikeli seviyelere yükseldiğinde (genellikle 40°C'nin üzerinde) ortaya çıkar. Bu durum, zamanında tedavi edilmezse iç organlarda geri dönüşü olmayan hasarlara ve hatta ölüme neden olabilir. Semptomlar zihinsel karışıklık, mide bulantısı, baş dönmesi, bilinç kaybı ve nöbetleri içerir.
2. Dehidrasyon: Aşırı ısı vücudun soğutmak için terlemesine neden olur. Bu sıvı kaybını telafi edecek kadar su içmezseniz dehidrasyon meydana gelebilir. Bu, dudakların, cildin ve ağzın yanı sıra baş ağrısı, yorgunluk ve kafa karışıklığına yol açabilir.
3. Termal stres: Uzun süre ısıya maruz kalmak vücuda, özellikle kardiyovasküler sisteme baskı yapabilir. Bu, özellikle yaşlı kişilerde veya önceden rahatsızlığı olan kişilerde kalp sorunları ve felç riskini artırabilir.
4. Solunum problemleri: Sıcak hava, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi mevcut solunum koşullarını kötüleştirebilir. Bu koşullara sahip kişiler, sıcak hava dalgaları sırasında solunum güçlükleri ve kötüleşen semptomlar yaşayabilir.
5. Damarların üzerindeki etkileri: Yüksek sıcaklıklar, kan damarlarının vücudu soğutmak için genişlemesine neden olabilir. Bu, kan basıncını etkileyebilir ve hipertansif hastaların sağlık durumunu kötüleştirebilir.
6. Gastrointestinal problemler: Isıya maruz kalmak, ishal ve hazımsızlık gibi gastrointestinal problemlerin riskini artırabilir.
7. Zihinsel ve duygusal etkiler: Isı dalgaları zihinsel sağlığı da etkileyebilir. Sinirlilik, yorgunluk ve genel rahatsızlık, ruh halinizi ve odaklanma yeteneğinizi etkileyebilir.
8. Uyku kalitesine etkileri: Yüksek sıcaklıklar dinlenmeyi zorlaştırarak uykusuzluğa veya uyku bozukluklarına neden olabilir. Bu, gündüz yorgunluğunu daha da kötüleştirebilir.
9. Aşırı sıcaklardan korunamadığımız durumlarda ilk üç güne dikkat: Isının doğrudan etkileri, esas olarak yüksek sıcaklıklara maruz kalınan aynı gün ve sonraki üç gün boyunca ortaya çıkabilir.