Derecelerimizdeki cıva sütunu yeniden yükseliyor: Önümüzdeki birkaç gün boyunca Türkiye'nin birçok bölgesinde 36-38 derece sıcaklıklar bekleniyor. Sıcakların geri gelmesiyle birlikte, sağlıkla ilgili endişeler ve sıcak hava dalgasının en ciddi sonuçlarından kaçınmak için strateji arayışları da yeniden ortaya çıkıyor.
Avrupa-Akdeniz İklim Değişikliği Merkezi'nde iklim değişikliği konusunda kentsel ortamlardaki iklim etkileri uzmanı Alfredo Reder konuyu "Isı dalgaları vücudun iç sıcaklığını düzenleme yeteneğini tehlikeye atabilir ve vücuttaki sıcaklık kontrolünün kaybı, şiddeti artan rahatsızlıkları tetikleme riski taşır: sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması. Bunun yanı sıra aşırı sıcak, kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklar gibi kronik rahatsızlıkları da kötüleştirebilir ve iklim değişikliği, alerjenler ve atıklardaki artış nedeniyle soluduğumuz havayı daha az sağlıklı bir hale getirebilir” sözleriyle açıklıyor.
Rekor sıcaklıklara maruz kalırken, kendimizi olabildiğince korumak ve aşırı sıcakların zararlarını sınırlamaya çalışmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Haber: Luca Fraioli / La Repubblica
Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto
1. Sıcak çarpması: Isı dalgalarının en ciddi risklerinden biri sıcak çarpmasıdır. Vücut ısısı hızla tehlikeli seviyelere yükseldiğinde (genellikle 40°C'nin üzerinde) ortaya çıkar. Bu durum, zamanında tedavi edilmezse iç organlarda geri dönüşü olmayan hasarlara ve hatta ölüme neden olabilir. Semptomlar zihinsel karışıklık, mide bulantısı, baş dönmesi, bilinç kaybı ve nöbetleri içerir.