Düşen yapraklardan kağıt yapan Ukraynalı bir şirket, yenilikçi bir girişim programını kazandıktan sonra Avrupa Komisyonu'ndan 2,5 milyon Euro fon aldı. Releaf adlı şirket, şehir yetkilileri tarafından toplanan, genellikle yakılan veya çürümeye bırakılan yaprakları yazı, çanta ve kutular için kağıda dönüştürerek yeniden kullanılabilir bir hale getiriyor.
Patentli teknolojisi ile yaprakların liflerinden selüloz üretiyor
Kendileri gibi bir şirkete ihtiyaç duyulmasının üç ana nedenini "küresel olarak çevresel zarara neden olan ormansızlaşma, ambalaj için artan talep ve tüketiciler arasında çevre bilincinin artması" olarak açıklayan Releaf Paper'ın CEO'su Alexander Sobolenko, yaptıkları işi ise şöyle anlatıyor: "Yaprakları toplamıyoruz, mevcut süreçleri kullanıyoruz. Avrupa şehirlerinde, Ukrayna'da yaprak toplamanın altyapısı zaten mevcut. Bu yüzden belediye yetkilileriyle bir anlaşma yaptık. Şehre ücretsiz bir çözüm sunuyoruz; yaprakları üretimlerimize teslim ediyorlar, biz temizliyoruz, granüle ediyoruz ve ardından yaprakları selüloza işliyoruz."
Releaf şirketinin patentini aldığı sistem her tür yaprakla çalışabiliyor ve bu sayede şirketin ihtiyaç duyduğu ham maddeye erişimi çok kolaylaşıyor. Sobolenko, "Öncelikle biz kağıdı üretmek için ağaçları kesmiyoruz. İkincisi, Releaf Paper üretimi sırasında Co2 emisyonu, normal kağıt üretiminden yüzde 78 daha az. Ayrıca 3 kat daha az enerji ve 15 kat daha az su tüketiyoruz. Kağıdımız biyolojik olarak parçalanabilir, geri dönüştürülebilir, her türlü ham maddeden yapılmış en sürdürülebilir kağıttır" diyor.
Releaf Paper fikri ve teknolojisi, aslında Sobolenko'nun iş ortağı Valentyn Frechka'nın onu 16 yaşında bir okul projesi olarak geliştirmesiyle ortaya çıktı. Yol boyunca bir dizi inovasyon ödülü kazanan Releaf, artık gözünü bu teknolojiyi genişletmeye dikmiş durumda.
Sobolenko, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin işleri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve Ukraynalı müşterilerinin çoğunu kaybetmelerine neden olduğunu ve bunun da onları uluslararası pazarda alıcı aramaya zorladığını söylüyor.
Geleceğin kağıdı olarak gördükleri Releaf kağıdının yaratılacağı kendilerine ait yeni nesil üretim merkezini inşa etme hedefine her zamankinden daha yakın olduklarını ifade eden Frechka da "Bu yılın sonunda herkes karbon ayak izini azaltmak, ormansızlaşma ve çevresel felaketi durdurmaktan bahsederken, kağıt endüstrisinde devrim yaratmak için gerçek adımlar atıyoruz" şeklinde konuşuyor.
Haber: Euronews
Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto