Geri dönüştürülemeyen ve çevreyi kirleten e-sigaralar çevre sorunu haline geliyor. Elektronik sigara kullanımındaki artış yeni bir kirlilik sorunu yaratıyor. Birleşik Krallık'ta sadece iki günde 129 kg e-sigara atığı toplandı. Çevreye zararlı plastikler, lityum ve ağır metaller içeren bu atıkların geri dönüştürülmesi e-sigaraların şu anki üretim teknolojisi ile ne yazık ki mümkün değil.

WhatsApp Image 2023-04-11 at 13.02.58

BM'ye göre, gezegende en çok atılan atık olan ve her yıl 766 bin ton gibi şaşırtıcı bir rakama ulaşan klasik sigara izmaritleri ile mücadele etmeye çalışan dünya, şimdi de sigarayla bağlantılı başka bir ürün olan tek kullanımlık elektronik sigaraların atıkları ile uğraşıyor.

WhatsApp Image 2023-04-11 at 13.02.59 (1)

2003 yılında icat edilmesinden bu yana, bu teknolojinin yarattığı yeni ve daha tehlikeli olan atıkların miktarı her geçen gün artıyor. En son gelen endişe verici habere göre, Londra'da atık geri dönüşümüyle uğraşan ve çöplerini analiz eden Bywaters şirketi, elektronik sigara endüstrisinden kaynaklanan atıklarda keskin bir artış olduğunu açıkladı. Bywaters'ın yine içeriğini ve etkilerini anlamak amacıyla düzenlediği atık toplama etkinliğinde, sadece iki gün içinde çevreye terk edilmiş 129 kg tek kullanımlık e-sigara bulundu. Sürdürülebilir atık yönetimi şirketine göre, bu atıkların sürdürülebilir bir şekilde bertaraf edilmeleri için, özel toplama kapları gibi sadece e-sigaraların atılacağı yeni geri dönüşüm kutularını yaygınlaştırmak şart. 

WhatsApp Image 2023-04-11 at 13.02.59 (2)

Başka bir araştırmaya göre, yalnızca Büyük Britanya'da her saniye iki tek kullanımlık e-sigara çöpe atılıyor. Yakın zamanda CleanUp Australia tarafından hazırlanan bir rapora “çevreye, sigaradan bile daha zararlı" olarak tanımlanan bu ürünlerin atık etkisinin nasıl katlanarak arttığını gösterdi. E-sigara izmaritlerinin üçlü bir tehdit oluşturduğunu iddia eden rapor, bu tehditleri plastik atık, e-atık ve tehlikeli atık olarak nitelendiriyor. Aslında, "elektronik sigara" cihazlarının çoğu, hem plastik hem de elektronik parçalardan oluşuyor. Bu sigaraların geri dönüşününün mümkün olabilmesi halinde, geri dönüştürülen atıkların sadece bir yıl içinde elektrikli araçlar için yaklaşık 1.200 pil üretimine katkıda bulunabileceği tahmin ediliyor.

Haber: Giacomo Talignani / La Stampa

Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto