Çevre

Avrupa Komisyonu Plastiğe Savaş Açtı

Abone Ol

Avrupa Komisyonu, paket servis için kullanılan fazla atıkları azaltmak için plastik bardak ile verilen kahvelerin yeniden kullanılabilir fincan veya termoslarla servis edilmesini zorunlu kılmak gibi yeni önlemleri de pakete dahil etti.

Süpermarketten veya pazardan satın aldığımız her üründe ve hepsinden önemlisi; internet siparişleri ile gelen her alışverişimizde kaç paketi açıp sonra çöpe atmamız gerekiyor?

Avrupa Komisyonu bunu bizim için hesapladı: Her yıl, bir Avrupalı yaklaşık 180 kilo ambalaj atığı üretiyor. Bu tüm Avrupa’nın senede 80 milyon ton gereksiz atık üretmesi anlamına geliyor. Ve bu eğilim durdurulmazsa 2030 yılına kadar kişi başına düşen paket çöpü yılda 215 kiloya kadar çıkacak. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce tek kullanımlık plastik pipet, tabak ve çatal bıçak takımı gibi ürünlere yönelik yasak yürürlüğe girdi. Şimdi Avrupa Komisyonu, paketleme için gereksiz olarak kullanılan plastikleri önemli ölçüde azaltma ve yeniden kullanılabilir paketleme ürünlerini teşvik etme önerisiyle çevreci ekonomiye geçişte yeni bir adım atmak istiyor.

Komisyon Başkan Yardımcısı ve Avrupa Yeşil Paktı'ndan sorumlu Frans Timmermans, teklifi Brüksel'de sunarken "Bugün, tüm ambalaj sektörünü çevrecilik yoluna sokarak bir adım daha atıyoruz" dedi. Çevreden Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevicius ise çözümün, ambalajların yeniden kullanımı ile ilgili olduğu kadar geri dönüşümü mümkün veya halihazırda geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilecek ambalajların teşvik edilmesi ile mümkün olduğunu söyledi.

Ayrıca restoran veya kafelerde tüketilen yiyecek ve içecekler için kullanılan tek kullanımlık malzemeler, meyve ve sebzelerin sarıldığı streç filmler ve hatta otellerdeki mini şampuanlar için de plastik kullanımı yasaklanacak. Paket ve ambalaj sanayisinin, yeni plastik ambalajların üretiminde geri dönüştürülmüş hammadde kullanmaları da zorunlu tutulacak.

Silvia Ayuso / El Pais

Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto

"İZMİR 2030'A KADAR PLASTİK ATIKSIZ ŞEHİR OLACAK" (06.08.2022)

WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı Üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etmiş; Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in 2030 yılına kadar “plastik atıksız şehir” olmak üzere atacağı adımları içeren eylem planını açıklamıştı. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran da pilot ilçe olarak son iki yıldaki deneyimlerini ve kazanımları paylaşmıştı: 35punto.com/izmir-2030a-kadar-plastik-atiksiz-sehir-olacak