Alzheimer Derneği İzmir Şubesi iş birliği ile yapılan yürüyüşte hastalığın yaygınlaştığı ve bir halk sorunu olduğu vurgulandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, alzheimer hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Alzheimer Derneği İzmir Şubesi iş birliği ile yürüyüş yapıldı. Konak Pier önünden başlayan ve Tarihi Saat Kulesi’nde son bulan yürüyüşe dernek üyeleri, belediye çalışanları ve yurttaşlar katıldı. “Demansı tanı, alzheimeri tanı” temasıyla yapılan yürüyüşe katılanlar, üzerinde “Ninem beni unuttu, ben torunumu unutmayacağım”, “Aklına gelir miydi, hiç aklıma gelmeyeceğin”, “Bir şeyler değişmeliydi, değişen ben oldum” yazılı dövizler taşıdı.
“Bu artık halk sorunu”
Yürüyüşün ardından Saat Kulesi önünde alzheimer hastalığının toplum açısından riskleri anlatıldı. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Belgin Karavaş, dünyanın ve Türkiye’nin yaşlandığına dikkat çekti. İleri yaşla birlikte alzheimer hastalığının da çığ gibi büyüdüğüne değinen Belgin Karavaş, “Alzheimer çok yaygın bir hastalık oldu. Bu sadece hastayı ve hasta yakınını ilgilendiren bir hastalık olmaktan çıktı. Artık bu bir halk sağlığı sorunu. Eğer sizin yaşadığınız apartmanda bir alzheimer hastası varsa bütün apartman bu durumdan etkilenebilir. O nedenle bu hastalığa karşı farkındalık önemli” dedi.
“Önleyici hizmetler sunuyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Orhan Sertaç Dölek de bu hastalığın farkına varılmasının önemine değindi. Sağlıklı birey, sağlıklı İzmir ve sağlıklı dünya için koruyucu, önleyici, geliştirici, destekleyici sağlık hizmeti verdiklerini anımsatan Dölek, “Hastalık oluşmadan alınabilecek önlemleri bilmeliyiz. Sağlıklı birey, sağlıklı toplum demek. Biz de bireylerin farkındalık düzeyini daha da artırarak, daha sağlıklı bir toplum inşa etmek istiyoruz” diye konuştu.
Alzheimer Hastalığı Nedir?
Alzheimer hastalığı ileri yaşın bir hastalığı olup, beynin bazı bölümlerinin zaman içinde giderek hasarlanması sonucu, başta bellek olmak üzere tüm entelektüel faaliyetler, günlük işlevler ve davranışlarda bozulma ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Alzheimer hastalığı yaşlılık dönemine ait bir hastalıktır ve hastalığa sahip kişilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bunun nedeni dünya nüfusunun giderek yaşlanmasıdır.
Yaşlı nüfusun artışının en önemli nedeni, genç nüfusun giderek azalması ve ölümlere sıklıkla yol açan kardiyovasküler hastalıklar, kanser gibi hastalıklara karşı geliştirilen korunma yöntemlerinin de yaşam süresini uzatmada başarılı olmasıdır.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 1950’li yıllarda Amerika ve Avrupa’da doğurganlık hızında bir artış gözlenmiş olup, buna “bebek patlaması” (baby boom) adı verilmiştir. Öncekilerden çok daha kalabalık olan bu kuşak, büyüyüp yetişkin olunca daha az sayıda çocuk yapmış, nüfus 2000’lerden itibaren daha önce hiç görülmemiş ölçüde yaşlanmaya başlamıştır.
Şu anda, dünya genelinde 40 milyona yakın Alzheimer hastası olduğunu bilinirken, 2050 yılında bu sayının 115 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'de ise halen 600 bin ile 1 milyon arası hasta bulunduğuna ait bir tahmin yürütülürken, 2050 yılında Türkiye’nin dünyada en fazla Alzheimer hastasına sahip 4. ülke olacağı düşünülmektedir.
Hastalığa ilişkin farkındalık çalışmaları sayesinde erken tanı konulması, böylelikle hastalığın erken evrede kontrol altına alınması önem taşımaktadır. Bu durum Alzheimer hastaları kadar hasta yakınlarının da yaşam kalitesini arttırırken, hastalığa ait tedavi masraflarını da azaltmaktadır.
Alzheimer Hastalığının Tarihçesi
Hastalığı ilk tanımlayan, Alois Alzheimer isimli Alman nöropsikiyatristidir. 1902 yılında, 51 yaşındaki Auguste Deter isimli hasta, eşi tarafından ilerleyici unutkanlık ve davranış bozukluğu nedeniyle Dr. Alzheimer’a getirilir. Hastayı muayene eden ve takip eden Dr. Alzheimer, 1906 yılında hastanın ölümünü takiben otopsi yapar.
Aldığı beyin örneklerinde hastanın korteksinde incelme, hücreler içinde ve çevresinde farklı birikimlere rastlar. Plak ve lif tanımlarını yapan Alzheimer’ın bu buluşu daha sonraki yıllarda tıp kongrelerinde sunulur ve Alzheimer hastalığı olarak bilinir.