Amerika Birleşik Devletleri menşeli Alleò Energy, ahşap atıklardan bio-dizel üretmeye başladığını duyurdu. Alleò Energy CEO'su Simeon Chow: "Ahşap atıklardan ürettiğimiz bu bio-dizel; toprak altından çıkartarak kullandığımız fosil yakıtlara göre daha sürdürülebilir bir yakıt ürünü. Ayrıca bu yakıtı üretmenin maliyeti, toprak altından petrol çıkartmak ile aynı. Bu, zaman içinde benzini çok daha ucuza mal edebileceğimiz anlamına da geliyor" dedi.
Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Alleò Energy, selülozik atıkları enerji kaynaklarına dönüştürebilen öncü bir sistemin patentini aldı. Bu teknoloji, Alabama'daki Bay Minette'deki bir tesiste hayata geçti. Tesiste tarihte ilk kez ahşap atıklardan, Amerikan D975 standardına uygun olarak sertifikalandırılmış bir dizel üretildi. Havacılık başta olmak üzere; fosil yakıtların kullanıldığı her sektör için gelecekte büyük önem taşıyacak bio-dizel üretimi, bu yeni buluş ile yeni bir döneme girdi.
Alléo Energy'nin CEO'su Simeon Chow, "Alléo'da gerçekleştirdiğimiz şey, enerji sektöründe en çok arzulanan hedeflerden biri olan gerçekten sürdürülebilir bir biyoyakıtı, ahşap atıklarından üretmekti. İşin en güzel yanı ise bu yakıtı kullanmak için yeni motorlara ihtiyaç duymayacak olmamız. Ürettiğimiz yakıt, bugün kullanılan arabaların, uçakların motorlarında kullanılmaya uygun şekilde üretiliyor” diye konuştu.
Ahşaptan nasıl fosil yakıt üretilir?
Özellikle ahşabın biyokütlesinden yenilenebilir dizel yakıt üretmek için ahşaplara yüksek sıcaklıkta piroliz yapılır. Yangınlar, inşaat ve yıkım veya tarım atıkları gibi orman atıklarından gelen ahşap materyaller, oksijensiz bir ortamda (yani yanma olmadan) ısıtılır. Bu süreç, orijinal kimyasal bağların kırılması ve daha basit moleküllerin oluşumuna sebep olur.
Bu işlemden sonra geriye bir katı artık kalır. Ancak bu atıktan hemen bio-dizel elde edilemez. Oksijensiz yanma sonucunda bugün bitkisel gübre olarak kullandığımız bu katı atık farklı şekillerde işlenerek ve distile edilerek bio-dizel elde edilir.
Alléo Energy CEO'su Simeon Chow, "Bu sadece sürdürülebilirlik açısından bir dönüm noktası değil, aynı zamanda karlı bir iş modelidir. Gerçekten sürdürülebilir bir ürünü, karşılaştırılabilir bir fosil yakıttan eşit veya daha düşük maliyetle üretebiliyoruz" şeklinde konuşuyor.
Biyo-yakıtlar tabii ki yeni değil, ancak bu yeni icat ile seki tip bio-yakıt üretimlerinin sıklıkla karşılaştığı sorun ve eleştirilerin hepsi çözülmüş durumda. Konu ile ilgilenen bilim insanlarının beklentisi ise 20 yıl içinde iyice gelişmesi beklenen bio-yakıt AR-GE’sinin, insanlığın tamamına yetecek enerjiyi sadece atıklardan üreterek, bunun sürdürülebilirlik sorununu tamamen ortadan kaldırması.
Haber: Dario D'Elia / La Repubblica
Çeviri: Efe Yelbuğa / 35 Punto